Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

Το Αιγάλεω στο Θερινό Πρωτάθλημα (Ο.Π.Α.Π.)

Θερινό Πρωτάθλημα Ο.Π.Α.Π. 1968
Ο θεσμός του λεγόμενου "Θερινού Πρωταθλήματος" ξεκίνησε το καλοκαίρι του 1968 με χορηγό τον Ο.Π.Α.Π. και διήρκεσε έως το 1974, αφού καταργήθηκε με την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος. Διαχωριζόταν σε πρωτάθλημα Α΄ και Β΄ Εθνικών κατηγοριών, στα οποία λάμβαναν μέρος, αντίστοιχα, οι περισσότερες από τις ομάδες που συμμετείχαν στην τακτικές διοργανώσεις.


Σκοπός του πρωταθλήματος Ο.Π.Α.Π. ήταν να κρατά σε εγρήγορση τους αναπληρωματικούς και ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές των συλλόγων κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών. Έτσι, στις αποστολές για τους αγώνες, συνήθως απουσίαζαν οι περισσότεροι επαγγελματίες παίκτες, ειδικά κατά τις πρώτες φάσεις του πρωταθλήματος. Ωστόσο, καθώς η διοργάνωση προχωρούσε, αρκετά σωματεία επέλεγαν να χρησιμοποιούν όλο και περισσότερους έμπειρους ποδοσφαιριστές διότι αποσκοπούσαν στην κατάκτηση των τίτλων είτε για λόγους εντυπώσεων ή γοήτρου, ή απλά για να εισπράξουν το διόλου ευκαταφρόνητο χρηματικό βραβείο που τους συνόδευε.
1969
Το Αιγάλεω, που τότε βρισκόταν στην εποχή της μεγάλης ακμής του, έλαβε μέρος στις έξι από τις συνολικά, επτά χρονιές και πέτυχε σημαντικές διακρίσεις. Το 1968, στην πρώτη κιόλας χρονιά διεξαγωγής, κατέκτησε το τρόπαιο επικρατώντας στον Τελικό του γηπέδου της Λαμίας (15 Σεπτεμβρίου) με σκορ 1-0 επί της Βέροιας, χάρις σε γκολ από εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του αείμνηστου Γεώργιου Γιαννακόπουλου, στο 64ο λεπτό της αναμέτρησης.
Μπροστά στο διαιτητή Πέτρο Τζουβάρα είχαν παραταχθεί οι Αιγαλιώτες αθλητές Παναγιώτης Ντουντούμης, Ζαχαρίας Λυκουρίνος, Σωτήρης Γκιόκεζας, Γιαννακόπουλος, Σταύρος Μακρής, Νίκος Τσιαμπουρής, Μπάμπης Σταυρόπουλος, Τάκης Μαρκόπουλος, Δημήτρης Λάρδας, Πρόδρομος Κυριακίδης και Γιάννης Χρυσοστόμου, ενώ σαν αλλαγή του τελευταίου αγωνίσθηκε ο Ματθαίος Μουράτης.

Την επόμενη χρονιά (1969) η ομάδα έφτασε στην κατάκτηση της τρίτης θέσης, νικώντας στον μικρό τελικό στις 14 Σεπτεμβρίου με σκορ 1-0 τον Άρη Θεσσαλονίκης. Στο ματς, που έγινε στο Εθνικό Στάδιο Βόλου, σκόραρε με κεφαλιά ο Λάρδας (33ο λεπτό).

1968
Στο Βόλο διεξήχθη και ο Τελικός για την 1η θέση, της επόμενης σεζόν (θέρος 1970). Εκεί, στις 6 Σεπτεμβρίου ο Ηρακλής επικράτησε με σκορ 2-0 του "Σίτι", μπροστά στο διαιτητή Λάτσιο. Το Αιγάλεω χρησιμοποίησε τους Λευτέρη Πουπάκη, Αλέκο Ιορδάνου, Βαγγέλη Γρίμμα, Γιαννακόπουλο, Χρήστο Ζαντέρογλου (46' Γκιόκεζα), Τσιαμπουρή, Χρυσοστόμου (46' Δημήτρη Εξωμανίδη), Μαρκόπουλο, Λάρδα, Κυριακίδη και Σταυρόπουλο.

Το 1971 η διοίκηση της ομάδας επεδίωξε και πάλι τη διάκριση χρησιμοποιώντας τη βασική (κυρίως) 11άδα, αλλά συνάντησε δυσκολίες και περιορίσθηκε στην κατάληψη της 7ης θέσης. Στο σχετικό Τελικό που έγινε στη Λαμία στις 5 Σεπτεμβρίου με αντίπαλο τον Πιερικό, το ματς έληξε 1-1 (για το Αιγάλεω σκόραρε ο Παντελής Τζανουδάκης) και το "Σίτι" επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι με σκορ 4-2.

Το 1972 η ομάδα δε δήλωσε συμμετοχή θέλοντας να αποφύγει τις αγωνιστικές περιπέτειες που επεφύλαξε η προηγούμενη εμπειρία λόγω του καμάτου των ποδοσφαιριστών, αφού την κανονική σεζόν που προηγήθηκε (1971-72) το Αιγάλεω κινδύνεψε σοβαρά με υποβιβασμό.

Στα 1973 το Αιγάλεω βρέθηκε ξανά στον Τελικό 7ης-8ης θέσης ("Καυτανζόγλειο", 16 Σεπτεμβρίου 1973) με αντίπαλο τον Ηρακλή, φέρνοντας ισοπαλία (2-2) σε κανονικό αγώνα και παράταση (σκόραραν ο Άρης Δαμιανίδης στο 27ο λεπτό ισοφαρίζοντας σε 1-1 και ο Μιχάλης Κωνσταντίνου στο 110' δίνοντας προσωρινά προβάδισμα με 2-1) και νικώντας και πάλι στα πέναλτι (4-2). Έπαιξαν οι Βαγγέλης Συρίγος, Εμμανουήλ Μαρτίνος, Γιάννης Τριπολιτσιώτης, Τσιαμπουρής, Παναγιώτης Ρελλάκης, Δαμιανίδης, Πέτρος Βενέτης (62' Χρυσοστόμου), Παναγιώτης Τσαλαμάγκας, Μιχάλης Χάσταλης (70' Σιμιτζής), Σούλης Παππάς και Κωνσταντίνου.

1974
Τέλος, το καλοκαίρι του  1974 η ομάδα έφτασε, όπως και στα 1968 στο μεγάλο Τελικό, που διεξήχθη στο Βόλο, με αντίπαλο τον ισχυρότατο ΠΑΟΚ, στις 22 Σεπτεμβρίου, με διαιτητή τον κ. Κουτσούκη. Οι Θεσσαλονικείς, καλύτεροι στην επανάληψη, επικράτησαν με σκορ 2-0 και πήραν τον τελευταίο "Θερινό Τίτλο Α΄ Εθνικής", αφήνοντας τους Αιγαλεώτες στη 2η θέση. Χρησιμοποιήθηκαν οι Μιχάλης Μυλωνάς, Λυκουρίνος, Γιάννης Κυριαζής, Γιάννης Πιλάβης, Βίκτωρ Μητρόπουλος, Φραγκίσκος Μαρτίνος (70' Δημήτρης Πηγαδίτης), Βενέτης (81' Σιμιτζής), Παππάς, Χάσταλης, Δαμιανίδης και Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...