Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Μίλησαν για το Άλσος στην εκδήλωση των «Φίλων»!

Από επιτυχία στέφθηκε η συνάντηση που πραγματοποίησαν το Σάββατο το απόγευμα εντός του άλσους Αιγάλεω οι «Φίλοι του Πυριτιδοποιείου» -στην έδρα τους δίπλα στην τεχνητή λίμνη- και στην οποία είχαν επίσημα προσκληθεί εκπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων που διεκδικούν θέση στο νέο δημοτικό συμβούλιο (1η Ιουλίου 2014-30 Ιουνίου 2019). Το θέμα της συζήτησης ήταν τα σχέδια και οι προτάσεις των επίδοξων δημοτικών αρχόντων για την αναβάθμιση του πρώην «μπαρουτάδικου» αλλά και οι προοπτικές που υπάρχουν σε σχέση με τα χρονίζοντα, γνωστά πλέον σε όλους μας προβλήματα του χώρου (έλλειψη αστυνόμευσης και καθαρισμού, ηλεκτροδότηση, αυθαίρετη είσοδος αυτοκινήτων κλπ). «Έλαμψαν δια της απουσίας τους» η παράταξη του υποψήφιου δημάρχου Ιωάννη Κάντζου και (όπως μας είχε άλλωστε «συνηθίσει» ο προηγούμενος επικεφαλής της, Βασίλης Βούλγαρης) η αντίστοιχη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην οποία πλέον προϊσταται η Βιβή Δάγκα.
Από αριστερά: Δημ. Παναγόπουλος, Κων. Νένες, Σερ. Κατσαρός,
Δημ. Μπέσης, Γ. Ξενάριου, Π. Παπανικολάου, Γ. Γκίκας,
Δημ. Μπίρμπας. Ιωάν. Δημομελέτης
 (φωτό: Βασίλης Βασιλειάδης)
Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του προέδρου του περιβαλλοντολογικού-πολιτιστικού Συλλόγου "Φίλοι του Πυριτιδοποιείου" Βασίλη Βασιλειάδη, ξεκίνησαν οι διάφορες τοποθετήσεις. Πρώτος το λόγο έλαβε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας & πρασίνου (που εκπροσωπούσε τη διοίκηση του δήμου) Γιάννης Δημομελέτης, ο οποίος προέβη σε μια συνοπτική αναφορά του τι έχει γίνει έως τώρα, αναπτύσσοντας παράλληλα τα σχέδια της δημοτικής αρχής για το άμεσο μέλλον. Ενδιαφέρον παρουσίασε η πρόθεσή του για τη δημιουργία ειδικού χώρου αναψυχής για τα συνοδευόμενα σκυλιά, που αναμένεται να δώσει λύση σε ένα κρίσιμο ζήτημα.

Ο επικεφαλής της «Ανάπλασης» και υποψήφιος δήμαρχος Δημήτρης Μπίρμπας τόνισε ότι η κρίσιμη παράμετρος συνίσταται στην ανατροπή των «μνημονιακών» σχεδίων τα οποία οδηγούν σε αφανισμό την τοπική αυτοδιοίκηση όπως και ολόκληρη την κοινωνία. Ο ίδιος δεσμεύθηκε για ενεργές παρεμβάσεις ουσίας, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του στους λόγους για τους οποίους επιλέχθηκε η συγκεκριμένη περιοχή για την κατασκευή του άλσους, οι οποίοι είχαν και έχουν άμεση σχέση με τα υπόγεια ρεύματα ύδατος. Επίσης, σε ένα γενικότερο σχεδιασμό, πρότεινε την ενοποίηση όλων των αρχαιολογικών-ιστορικών ευρημάτων και τοποθεσιών της ευρύτερης περιοχής (Ελαιώνας, Κεραμεικός, Ιερά Οδός κ.α.)

Ο υποψήφιος δήμαρχος με τη «Συμμαχία για το Αιγάλεω» Γιάννης Γκίκας αφού αρχικά ενημέρωσε ότι πλέον το υφιστάμενο νομικό/πολεοδομικό καθεστώς χρήσης έχει οριστικοποιηθεί για το άλσος, έκανε λόγο για τις δυνατότητες που υπάρχουν σχετικά με την αξιοποίηση και ανάδειξη των διαφόρων επιμέρους χώρων του μπαρουτάδικου με την εγκατάσταση εναλλακτικών πηγών ενέργειας (φωτοβολταϊκά συστήματα κλπ) μη παραλείποντας, ωστόσο, να καταθέσει τους διάφορους περιορισμούς, τεχνικής κυρίως φύσεως, που υφίστανται. Εξέφρασε δε, την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή των πολιτών του Αιγάλεω στην όλη προσπάθεια.

Ο αρχηγός του «Ρήγματος στα Δυτικά» Πέτρος Παπανικολάου, όπως και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι της κίνησης που μίλησαν (Παντελής Βαϊνάς, Γωγώ Ξενάριου) εμφανίσθηκαν σκεπτιστικές απέναντι στην αναγκαιότητα του εθελοντισμού των Αιγαλεωτών, καθώς –όπως εξήγησαν- αυτό μπορεί να λειτουργήσει σαν «άλλοθι» της κεντρικής εξουσίας για την πλήρη εγκατάλειψη των τοπικών θεσμών και ως εκ τούτου δεν φέρονται διατεθειμένοι να το υποστηρίξουν. Στον αντίποδα όμως, πρόκριναν την αναγκαιότητα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών και την κοινή δράση του κόσμου μαζί με τις δημοτικές παρατάξεις. Επιπλέον η κα Ξενάριου στηλίτευσε τις καταπατήσεις στις οποίες έχουν προβεί οι υπεύθυνοι της τοπικής επιχείρησης αναψυχής.

Από την «Ώρα Αιγάλεω» του Δημήτρη Μπογράκου  που εκπροσώπησαν οι Κωνσταντίνος Νένες, Σεραφείμ Κατσαρός και Νίκος Μπογράκος  τοποθετήθηκαν οι δυο πρώτοι, εκδηλώνοντας τη διάθεσή τους να αγωνιστούν για την ενίσχυση των υποδομών αλλά και χρήσεων. Ο κ. Κατσαρός έθεσε επιπλέον, ζήτημα για την αδυναμία πρόσβασης στο άλσος (και γενικότερα στην πόλη) των ατόμων με ειδικές ανάγκες, στο οποίο απάντησαν οι κ.κ. Μπίρμπας και Γκίκας.  

Τυχαία βρέθηκε στη συνάντηση, όπως είπε, ένας υποψήφιος της παράταξης της κυρίας Μερκουράκη, ο κ. Γεώργιος Φραγκιαδάκης που με βάση τα προσωπικά του βιώματα έθεσε τον ευατό του στη διάθεση κοινής δράσης. Ο ίδιος έκανε λόγο για μη ενημέρωση, σχετικά με την εκδήλωση. Οι εκπρόσωποι των «Φίλων» κατέστησαν σαφές σε όλους τους παριστάμενους πως ο σύλλογος είχε έγκαιρα φροντίσει για την επίδοση επίσημης πρόσκλησης σε όλους τους δημοτικούς συνδυασμούς.

Μίλησε ακόμη, εκ μέρους του αθλητικού συλλόγου «Α.Π.Σ. Απόλλων Δυτικής Αττικής», ο βετεράνος αθλητής Χρήστος Καλομοίρης που "κατήγγειλε" τις διάφορες αυθαιρεσίες δημοτικών υπαλλήλων που υπηρετούν στη 'διεύθυνση κήπων' του δήμου, η οποία εδρεύει εντός του άλσους, με την ασύδοτη είσοδο εκ μέρους τους, Ι.Χ. αυτοκινήτων, φορτηγών και δίτροχων οχημάτων.

Τη γνώμη τους εξέφρασαν επίσης, τόσο ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Παναγόπουλος, όσο και ο πρόεδρος των «Φίλων». Αμφότεροι κατήγγειλαν την «παραβατική» νοοτροπία που διακατέχει πάρα πολλούς συμπολίτες μας, είτε αυτή εκφράζεται από απλούς περιπατητές του άλσους, όσο και από δημοτικούς υπαλλήλους.

Ο δημοσιογράφος της τοπικής εφημερίδας «ΑΙΓΑΛΕΩ» Γιώργος Καφετζής που ήταν παρών καλύπτοντας το γεγονός, αναφέρθηκε στο ζήτημα της κατασκευής του 5ου βρεφονηπιακού σταθμού σε αντιπαραβολή με το προτεινόμενο από το δημοτικό συμβούλιο, δημοψήφισμα, ενώ αναρωτήθηκε λογικά (όπως χαρακτηριστικά είπε) για τη συνύπαρξη των δυο ιδιοτήτων του καπνιστή αφενός και του συνειδητοποιημένου για το περιβάλλον ανθρώπου, στο ίδιο πρόσωπο.

Παρέστησαν ακόμη: Από την «Ανάπλαση» ο γενικός γραμματέας της παράταξης και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Στέλιος Βασιλειάδης, όπως και οι συνυποψήφιοί του Ελένη Μπάστα, Δημήτρης Μπέσης, Παναγιώτης Νικολάτος, Δημήτρης Παναγόπουλος (συνωνυμία με τον αντιπρόεδρο του συλλόγου των «Φίλων») και ο πρώην ποδοσφαιριστής Δημ. Παπαϊωάννου του Κωνσταντίνου. Από το «Ρήγμα» στη συνάντηση βρέθηκε και η υποψήφια Στέλα Τραγά, ενώ υπήρξαν ακόμη τριάντα περίπου απλοί πολίτες που παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την όλη συζήτηση.  

Άπαντες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πρωτοβουλία που πήρε ο σύλλογος, ενώ το μέλος του Δ.Σ. Νίκος Νικολαΐδης -που ήταν επιφορτισμένος με το συντονισμό των ομιλιών- τόνισε ότι η λέξη «εθελοντισμός» είναι πολύ παρεξηγημένη και το σωστό τρίπτυχο που μπορεί να αποδώσει καρπούς συλλογικότητας και συμμετοχικής δουλειάς περιγράφεται ως εξής: Ενημέρωση των παιδιών, ευαισθητοποίηση των γονιών τους, κοινή δράση όλων.



1 σχόλιο:

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...