Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τρίτη 12 Απριλίου 2011

Πρωταθλήματα Α΄ Εθνικής (στο ποδόσφαιρο)



Μια 11άδα του Αιγάλεω που διεκδίκησε την άνοδο στην Α' Εθνική το 1960. Έως και το 1959 η ομάδα δεν είχε καταφέρει να προκριθεί σε Τελική φάση για τον πανελλήνιο τίτλο, λόγω τεράστιου ανταγωνισμού που είχε στην Α' Αθηνών με τις ισχυρότερες ομάδες της πρωτεύουσας.
Ξεφεύγοντας για λίγο από τα καθαρώς τοπικά θέματα του blog μας, θα ήθελα να λύσω μία παρεξήγηση σχετικά με τον αριθμό των πρωταθλημάτων στην Α΄Εθνική κατηγορία του ποδοσφαίρου.
Πολλοί δημοσιογράφοι (οι περισσότεροι) ηθελημένα ή και από άγνοια υποστηρίζουν ότι οι τίτλοι του Ολυμπιακού έφθασαν τους 38, έγινε μάλιστα και σχετική εκδήλωση με την φανέλα με το νούμερο 38.
 Αυτό είναι λάθος, οι τίτλοι του Ολυμπιακού είναι 23 στο πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, άλλωστε τους προηγούμενους τίτλους δεν τους αναγνώριζε ούτε τους αναγνωρίζει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία γι αυτό τον λόγο δεν συμμετείχαμε στα Κύπελλα Ευρώπης πριν το 1959.

Οι προηγούμενοι τίτλοι χαρακτηρίζονται καταχρηστικά πανελλήνιοι τίτλοι οι οποίοι δινόντουσαν μετά από πολύ λίγους αγώνες (4 ή 5) με πολύ αδύναμους αντιπάλους, ιδίως ο Ολυμπιακός στο πρωτάθλημα του Πειραιά.

Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας, αν και η αλήθεια στις μέρες μας είναι κάτι σχετικό…

1 σχόλιο:

  1. Πρόκριμα για τον Πανελλήνιο τίτλο
    Έως και την αγωνιστική περίοδο 1958-59, οι πρώτες τρείς ή τέσσερις ομάδες της τελικής βαθμολογίας της Ά Αθηνών έπαιρναν "εισιτήριο" για την τελική φάση του πρωταθλήματος Ελλάδας, μαζί με τις αντίστοιχες ομάδες από τις Ενώσεις Πειραιώς και Θεσσαλονίκης και μερικούς επαρχιακούς συλλόγους που προκρίνονταν μέσω ειδικού τουρνουά.

    Δυναμικότητα της Α' Αθηνών
    Αντιλαμβάνεται ο καθένας πόσο σπουδαία ήταν η κατάκτηση κάποιας από τις πρώτες θέσεις, αφού τα σωματεία είχαν έτσι τη δυνατότητα να ξεφύγουν από πολύμηνη αγωνιστική απραξία αλλά και να διεκδικήσουν τον Πανελλήνιο τίτλο. Να σημειωθεί ότι η Α' Αθηνών ήταν η δυσκολότερη από κάθε άλλη τοπική κατηγορία, καθώς οι σύλλογοι που την απάρτιζαν ήταν σαφώς ισχυρότεροι τόσο από τους αντιστοίχους του Πειραιά (αν εξαιρεθεί ο ΟΣΦΠ και ο Εθνικός, όσο και από εκείνους της Θεσσαλονίκης (πλην ΠΑΟΚ).

    Από πολλούς μάλιστα έχει υποστηριχθεί ότι οι Αθηναϊκές ομάδες έφθαναν σχεδόν εξουθενωμένες (λόγω μεγάλου ανταγωνισμού αλλά και έλλειψης των σημερινών προπονητικών υποδομών) στην τελική φάση, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό (που ήταν πιο ξεκούραστος) και έτσι ίσως να εξηγείται η "μονοκρατορία" των τίτλων από τους Πειραιώτες στη δεκαετία του '50, σε συνδυασμό του τι συνέβει όταν δημιουργήθηκε η Α' Εθνική κατηγορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...