Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Το φαινόμενο Εξωμανίδης



(Γράφει ο Νίκος Δημ. Νικολαΐδης)

Ο Δημήτρης Εξωμανίδης υπήρξε μια από τις πλέον αναγνωρίσιμες φυσιογνωμίες της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αιγάλεω Α.Ο., που άφησε το δικό του ανεξίτηλο στίγμα στην ιστορία του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για ένα και μοναδικό παράδειγμα στα παγκόσμια χρονικά (με μόνο ίσως τον βραζιλιάνο Γκαρίντσα να προσομοιάζει ως περίπτωση) που παρά τη σαφή μειονεκτική του θέση έναντι των αντιπάλων του (καθώς διέθετε όραση μόνο από το ένα του μάτι) κατάφερε να αναδειχθεί σε έναν από τους κορυφαίους σκόρερ της Α’ Εθνικής κατηγορίας, απ’ τα μέσα της δεκαετίας του ’60 έως τα τέλη της.

Τον Εξωμανίδη αντίκριζαν με τρόμο οι αμυντικοί που έτυχε να τον αντιμετωπίζουν, αφού η δεξιοτεχνία του στο σκοράρισμα (με τα ισχυρότατα σουτ και τις φοβερές κεφαλιές) ήταν κάτι παραπάνω από αξιοσημείωτη, αλλά και όσοι τολμούσαν να τον προκαλέσουν μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους. Εισέπρατταν άμεσα την ατίθαση αντίδρασή του, μαγγιόρικη και λεβέντικη που σε συνδυασμό με το πηγαίο του χιούμορ, τον καθιέρωσαν σαν μια από τις πιο χαρακτηριστικές ποδοσφαιρικές μορφές.

Ο Εξωμανίδης υπέγραψε στο Αιγάλεω το καλοκαίρι του 1962, προερχόμενος από το Βύζαντα Μεγάρων. Σύντομα καθιερώθηκε στη βασική ενδεκάδα και την περίοδο 1964-65 ήταν από τους κύριους συντελεστές της επιστροφής της ομάδας στο μεγάλο πρωτάθλημα, καθώς με πολλά δικά του τέρματα «καθάρισε» την άνοδο στους αγώνες μπαράζ που έλαβαν χώρα, μεταξύ των πρωταθλητριών ομάδων της Β’ Εθνικής.



Η φιγούρα του δέσποζε αγέρωχη στα γήπεδα από το 1962 έως και το 1972. Σκόραρε συνολικά 43 γκολ σε 212 αγώνες πρωταθλήματος Α’ Εθνικής, ενώ πέτυχε 11 ακόμη τέρματα σε 22 ματς της Β’ Εθνικής κατηγορίας. Επίσης, έβαλε 16 γκολ σε αγώνες του κυπέλλου Ελλάδας, κατά το χρονικό διάστημα 1962-70. Στο απόγειο της αγωνιστικής του καριέρας βρέθηκε τη σεζόν 1968-69 όταν έλαβε μέρος και στα 34 παιχνίδια της περιόδου, επιτυγχάνοντας μάλιστα να στείλει τη μπάλα στα αντίπαλα δίκτυα δέκα φορές. Θεωρείται ο «φονέας» του Πανιωνίου, αφού ουκ ολίγες φορές παραβίασε την εστία της ομάδας αυτής, τόσο στο Αιγάλεω όσο και μέσα στη Νέα Σμύρνη.

Βρίσκεται, από πλευράς συμμετοχών, στην 7η θέση της επετηρίδας των «αρχιπιστών» του Αιγάλεω Α.Ο. όλων των εποχών, με 234 παρουσίες σε 11 έτη.
Στα γκολ (έχοντας σημειώσει 54) είναι τρίτος, πίσω από τους Χατζησκουλίδη (94) και Πηγαδίτη (59). Μετά τη λήξη της σταδιοδρομίας του ως παίκτης, άσκησε το επάγγελμα του προπονητή.

Σήμερα, είναι από τα βασικά μέλη του Συνδέσμου Παλαιμάχων της ομάδας (ΣΥ.ΒΕ.Π.Α.Π.)
• Πηγή: Νίκος Δημ. Νικολαΐδης «50 Χρόνια Αιγάλεω» (Έκδοση Δήμος Αιγάλεω, 1998).
• Στη φωτογραφία, ο Εξωμανίδης σε νεαρή ηλικία (από το βιβλίο-λεύκωμα που εξέδωσε ο «Π.Σ.Α.Π.» με τίτλο «Οι κορυφαίοι των γηπέδων»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...