Η Οδοντιατρική Σχολή Πρωταθλήτρια!

Τα μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Οδοντιατρικής Σχολής της Αθήνας, που κατέκτησαν το χρυσό μετάλλιο στο Πανεπιστημιακό Πρωτάθλημα της σεζόν 1987-88. Το στιγμιότυπο έχει ληφθεί ακριβώς μετά από τη βράβευσή τους, που έγινε στην κεντρική αίθουσα τελετών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

80 χρόνια Ιεράπολη!

Ήταν στα 1931, όταν στον τότε συνοικισμό των "Νέων Κυδωνιών" (σήμερα δήμος Αιγάλεω) οι μικρασιάτες Δημήτριος Χανιώτης και Γεώργιος Αρώνης αποφάσισαν να ιδρύσουν έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, σε ανάμνηση της ιερής-προσφυγικής καταγωγής τους. Τον ονόμασαν "Αθλητική Ένωση Ιεραπόλεως" και φρόντισαν να αναγνωρισθεί επίσημα από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Στη συνέχεια, η ομάδα εντάχθηκε στο δυναμικό της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθηνών, αποτελώντας έτσι έναν από τους παλαιότερους συλλόγους του λεκανοπεδίου. Πρωτύτερα, στην περιοχή είχαν δημιουργηθεί μόνο η "Ολυμπιάς" (1928) και η "Αθλητική Ένωσις Πυριτιδοποιείου" (1930).

Από όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, Ιεράπολη και Πυριτιδοποιείο έλαβαν μέρος στα τελευταία 3-4 προπολεμικά πρωταθλήματα Αθηνών, καθώς και σε διοργανώσεις κυπέλλου, μάλιστα η πρώτη ανέδειξε τους σπουδαίους άσσους Ματθαίο ("Μαθιό") Βιτάλη (τερματοφύλακα) και Ιωάννη Πετσανά (διεθνή επιθετικό), οι οποίοι έκαναν μεγάλη καριέρα στον Παναθηναϊκό κατά τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια.

Ύστερα από τις περιπέτειες του πολέμου, της σκληρής κατοχής και του αδελφοκτόνου "Δεκέμβρη 1944", η Ιεράπολη ανασυντάχθηκε και το φθινόπωρο του 1946 συγχωνεύθηκε με την ΑΕ Πυριτιδοποιείου, η οποία ένα χρόνο αργότερα απορρόφησε επίσημα το καταστατικό της. Στη συγχώνευση αυτή, από την οποία προέκυψε ο ιστορικός "Αιγάλεω Α.Ο.", συμμετείχαν δυο ακόμη ανεξάρτητα τοπικά σωματεία, ο "Φοίνιξ" και η "Αθλητική Ένωσις Αγίου Σπυρίδωνος".

Ωστόσο πολύ γρήγορα (1948), ορισμένοι δυσαρεστημένοι παράγοντες της Ιεραπόλεως την επανίδρυσαν, κάτω από την επωνυμία "Γυμναστικός Όμιλος Νέας Ιεραπόλεως". Είκοσι χρόνια μετά (1968) και ενώ την Ελλάδα κυβερνούσε με δικτατορικό τρόπο το καθεστώς της "21ης Απριλίου 1967", η ομάδα υπέστη μια δεύτερη (αναγκαστική) συγχώνευση! Ύστερα από πρωτοβουλία του τότε (διορισμένου από τη χούντα) δημάρχου Ορφέα Τζανετόπουλου, συνενώθηκε με την Ολυμπιάδα και την "Άμυνα" για τη γέννηση του "Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Όμιλου Ορφέα", που έφτασε να αγωνίζεται έως και τη Β' Εθνική κατηγορία (τις περιόδους 1972, 1973, 1976 και 1977).

Το 1987 τέλος, η Ιεράπολη επανήλθε στο προσκήνιο για άλλη μια φορά, καθώς το καταστατικό της επανενεργοποιήθηκε (σαν "Α.Π.Ο. Ιεράπολις" πλέον) και έκτοτε συμμετέχει ανελλιπώς στις τοπικές διοργανώσεις της ΕΠΣΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Πρωτοπόροι Έλληνες Οικολόγοι

  Άγις Θέρος (εφ. ΤΟ ΒΗΜΑ, 22.4.1961) ( Γράφει ο Νίκος Δ. – Θ. Νικολαΐδης ) Τα σημερινά προβλήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος (τρύπα τ...